Lawatan Sekolah Kebangsaan Lanchang

12 Nov

Lawatan dari sekolah-sekolah sekitar Temerloh terus diterima dan kali ini kami menerima lawatan dari Sekolah Kebangsaan Lanchang. Kebanyakan guru dan pelajar sekolah ini sememangnya belum pernah didedahkan dengan seni kraf kayu yang terdapat di daerah Temerloh. Maka lawatan sambil belajar ini sangat bermakna kepada mereka.

 

Sesi taklimat di dewan kuliah..

 

 

Sepertimana biasa selesai taklimat, guru dan pelajar dibawa melawat ke bengkel-bengkel gunasama untuk diberi pendedahan berkaitan proses pembuatan produk kayu dan mesin-mesin jentera yang digunakan didalam proses pembuatan produk.

 

 

Puan Rohanah mengiringi guru dan pelajar dalam sesi lawatan ke bengkel..

 

 

 

Demonstrasi penggunaan mesin jentera di bengkel gunasama..

 

 

Usahawan-usahawan inkubator juga tidak lokek berkongsi ilmu dengan para guru dan pelajar dimana semasa lawatan ke bengkel-bengkel mereka, guru dan pelajar dapat mengetahui dengan lebih mendalam berkaitan proses pembuatan kraf kayu seperti pembuatan penyangkut kunci (key-hanger), rehal dan sebagainya lagi.

 

 

Semasa di bengkel usahawan inkubator..

 

 

 

Pelajar-pelajar tidak kira lelaki atau perempuan, turut mencuba proses "sanding" dengan menggunakan peralatan ringan (dibawah kawalan staf)..

 

 

Tidak lengkap rasanya jika guru dan pelajar tidak diberi peluang untuk meluahkan kreativiti masing-masing. Justeru kami telah menyediakan bahan dan ruang untuk mereka menghasilkan “projek” masing-masing dan ini merupakan pengalaman baru terutamanya kepada pelajar-pelajar. Semoga lawatan sebegini dapat memperkenalkan lagi seni kraf kayu tempatan dikalangan masyarakat.

 

 

Fokus kepada aktiviti..

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: