Majlis Tamat Latihan Ukiran Kayu 3D

18 Oct

 

Ucapan Pengarah Cawangan dan Tenaga Pengajar..

 

 

Pada hari Jumaat lalu (15/10/10), kami mengadakan majlis penyampaian sijil tamat latihan jangka pendek ukiran kayu 3D.  Untuk makluman, peserta-peserta telah memulakan latihan mereka pada awal bulan September lalu, dengan bimbingan dan tunjuk ajar daripada Encik Muhamad bin Abdullah, usahawan kraf kayu dari Kuantan. Untuk makluman, terdahulu pada tahun lepas, tenaga pengajar ini telah mendapat latihan mengukir kayu 3D di Chiang Mai, Thailand. Justeru kesinambungan daripada itu, latihan jangka pendek ini diadakan bertujuan untuk mewujudkan pengukir-pengukir kayu yang mampu menghasilkan ukiran kayu 3D. Dengan peserta latihan seramai 07 orang, tenaga pengajar juga dibantu oleh Encik Ridzuwan bin Mohamad (Pengajar Kraf di Pusat Inkubator Kraf Temerloh) yang turut berpeluang mengikuti latihan ukiran kayu 3D di Chiang Mai pada tahun 2009.

 

 

Jemputan pada petang itu..

 

 

Pada majlis itu juga, kami turut menjemput usahawan-usahawan SDSI kraf kayu di sekitar daerah Temerloh dan usahawan-usahawan inkubator supaya mereka ini turut mendapat maklumat berkaitan ukiran kayu 3D.

 

 

Kenangan beramai-ramai..

 

 

Sepanjang lebih kurang 02 bulan latihan diadakan, setiap peserta dapat menyiapkan sekurang-kurangnya 03 jenis produk dan pencapaian ini amat membanggakan kerana para peserta dilihat mampu menguasai teknik ukiran 3D ini.

 

 

Hasil ukiran 3D ..

 

 

 

Semoga latihan sebegini dapat memberi manfaat kepada usahawan-usahawan kraf kayu khususnya dan Kraftangan Malaysia amnya dalam usaha untuk memartabatkan lagi seni ukiran kayu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: