Menjejak Usahawan di Kuala Tahan

11 Oct

Baru-baru ini kami telah membuat lawatan susulan ke Kuala Tahan, bagi melihat situasi usahawan kraf kayu yang berada di sana. Untuk makluman, terdapat seorang usahawan kraf kayu (Puan Taheera) yang mengusahakan kraf kayu di Kuala Tahan. Puan Taheera merupakan bekas pelatih PKKM Cawangan Pahang. Sebelum ini Puan Taheera membuat produk-produk kayu yang boleh dibuat cenderahati seperti replika bot Kuala Tahan, “key-chain” dan sebagainya lagi. Produk-produk ini dipasarkan di sekitar Kuala Tahan dan pasaran / permintaan adalah bergantung kepada bilangan pengunjung atau pelancong yang datang ke Kuala Tahan. Walaubagaimanapun sejak kebelakangan ini, usahawan ini dilihat tidak lagi aktif membuat produk-produk kayu disebabkan masalah kesihatan dan masalah-masalah lain.

 

Jeti tempat kami menaiki bot ke destinasi mesyuarat

 

 

Pemergian kami ke Kuala Tahan ini berkaitan dengan undangan ke Mesyuarat Jawatankuasa Majlis Tindakan Pelancongan Daerah Jerantut yang telah diadakan di Pusat Kecemerlangan dan Alam Sekitar, Sungai Tabung, Kuala Tahan. Mesyuarat diadakan bertujuan untuk membincangkan isu-isu semasa yang melibatkan persekitaran daerah Jerantut dan Kuala Tahan khususnya. Diantara cadangan yang dikemukakan semasa mesyuarat ialah Majlis Daerah mewajibkan pemilik kiosk-kiosk jualan menjual sekurang-kurangnya satu atau dua jenis produk kraf hasil pembuatan usahawan Jerantut.

 

Ahli-ahli mesyuarat begitu teruja menaiki bot..

 

 

Untuk makluman, usahawan-usahawan kraf yang masih aktif di Jerantut ialah Temin Kraf (seramik) dan Eco Craft (Batik).  Temin Kraf yang beroperasi di Kampung Temin merupakan usahawan SDSI, manakala Eco Craft pula beroperasi di bangunan Kraftangan milik Pasdec di pinggir jalan utama Jerantut – Benta. Eco Craft kini lebih memfokuskan kepada batik lukis yang terdiri daripada lukisan-lukisan batik dan pakaian lelaki / wanita.

 

Tempat mesyuarat diadakan..cantik..

 

 

Turut sama menghadiri mesyuarat ialah Pegawai Daerah Jerantut, YH Dato’ Ismail bin Mohd Ali dan usahawan-usahawan sekitar Kuala Tahan.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: